Het belang van luchtbevochtiging in woningen en gebouwen in de winter

Het belang van luchtbevochtiging in woningen en gebouwen in de winter

Het belang van luchtbevochtiging in woningen en gebouwen in de winter

Een aangenaam binnenklimaat is in de winter van cruciaal belang voor het welzijn van mensen in hun woon- en werkomgeving. Luchtvochtigheid speelt hierbij een grote rol. Nu we richting de winter gaan, wordt heb belang van een goede luchtvochtigheid steeds groter. In dit artikel bespreken we het belang van de juiste luchtvochtigheid in de woning of op de werkplek gedurende de winter en het voorjaar.

Dit is de inleiding van een uitgebreid artikel in het NBD online magazine Binnenklimaat, wat onlangs is geplaatst.

Het binnenklimaat zou een belangrijk onderdeel moeten zijn van een gezonde levensstijl bij de Nederlanders. Echter bij 56% van de Nederlanders gaat de meeste aandacht uit naar gezonde voeding. 54% Vindt voldoende beweging het belangrijkst en 51% hecht de meeste waarde aan een goede nachtrust. Vaak wordt in dit rijtje een belangrijke factor vergeten, namelijk het binnenklimaat. Dit blijkt uit onderzoek van Gezond Binnen, het Nederlands kennisinstituut voor binnenklimaat, uitgevoerd onder duizend Nederlandse consumenten.

Het onderzoek toont aan dat slechts 11 procent van de Nederlandse consumenten een gezond binnenklimaat als één van de belangrijkste aspecten beschouwt voor hun gezondheid. En dat terwijl we vaak meer dan tachtig procent van de dag binnen doorbrengen, zeker in de winter. De effecten van een slechte luchtkwaliteit in de woon- en werkomgeving zijn voor velen nog onbekend. Zonde, want een gezond binnenklimaat brengt enorm veel voordelen met zich mee. Aandacht hiervoor zorgt voor meer energie, een betere nachtrust, verhoogde productiviteit en verminderde kans op ziekte.

Wat is ideaal?

De basis voor een gezonde binnenklimaat is voldoende te ventileren. En in de winter en voorjaar het op peil houden van de juiste luchtvochtigheid in huis en op kantoor. Een luchtvochtigheid van 40% -60% is het meest ideaal in de woning of op de werkplek*.

* Scofield/Sterling-diagram geeft weer hoe relatieve luchtvochtigheid de gezondheid en welzijn beïnvloedt

Vooral in de winter is het een uitdaging om dit op peil te houden. Met het kouder worden van de buitenlucht, krimpt het volume van de lucht. Hierdoor kan het minder waterdamp bevatten. Als deze lucht opwarmt, groeit het in volume. Hierdoor daalt het relatieve aandeel aan waterdamp tot onder de 40%. En dat heeft een behoorlijke invloed op ons comfort en onze gezondheid blijkt uit diverse internationale onderzoeken.
Komt deze luchtvochtigheid onder de 40%, dan ervaren bewoners en medewerkers steeds meer hinderlijke klachten in hun woning en op hun werkplek, zoals: geïrriteerde ogen en luchtwegen, droge keel, hoofdpijn, vermoeidheid, een droge huid, gebarsten lippen, veel niezen, statische schokken en een onbehaaglijk koud gevoel.

Daarnaast is tijdens de COVID 19 periode aangetoond, dat ziekten en virussen overgedragen worden door de lucht. Als onze luchtwegen geïrriteerd zijn door droge lucht is het risico, dat we ziek worden van deze blootstelling, aanzienlijk groter.

Het is overigens niet alleen belangrijk voor ons welzijn maar ook voor onze kostbare bezittingen; Een te lage luchtvochtigheid zorgt voor krimpende houten vloeren en meubels, valse houten instrumenten en heeft het ook geen goede invloed op kunst. De parketteurs adviseren dan ook altijd een luchtbevochtiger in de woning als er een houten vloer wordt geplaatst.

Welke methoden van lucht bevochtigen zijn er?

Zoals wij hierboven al hebben aangegeven is een luchtvochtigheid in de woning of op de werkplek tussen de 40% en 60% het meest ideaal. Dit kun je bereiken door een luchtbevochtiger toe te passen.

Er bestaan verschillende soorten bevochtigers: van standalone bevochtigers die je in de verschillende ruimtes in een woning of (kantoor)gebouw plaatst, tot en met luchtbevochtigers die je direct op een WTW ventilatiesysteem kunt plaatsen.

Ook zijn er verschillende soorten van luchtbevochtigingsmethodes: het meest bekend is het koken van water; dit heet isothermische bevochtiging. Het voordeel is dat het warm aanvoelt en zichtbaar is. Het nadeel is dat het veel energie kost en je ontkalkt water nodig hebt, om hoge kosten te vermijden.

Een andere methode is het adiabatisch bevochtigen van de lucht. Dit is een slimme en energiezuinige manier, om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden. Het is gebaseerd op het natuurlijke proces van waterverdamping; denk aan de waterbakjes aan de radiator! Het water verdampt dan zonder dat het zichtbaar is en zonder dat er energie voor nodig is. Het nadeel is dat het continue bijgevuld moet worden en dat de capaciteit beperkt is.

Hoe werkt de automatische adiabatische bevochtiging van HomEvap?

De HomEvap luchtbevochtiger maakt gebruik van het bestaande ventilatie systeem in de woning of het kantoor. De lucht van de ventilatie stroomt door de waterabsorberende glasfibermatrix en neemt de waterdamp van het vochtige oppervlak op. Daardoor wordt de relatieve luchtvochtigheid van de lucht, die woning of kantoor ingeblazen wordt, verhoogd.

De HomEvap luchtbevochtiger werkt automatisch en veilig. Is aangesloten op de waterleiding en gebruik altijd fris water. Bovendien is de luchtbevochtiger voorzien van een hygrostaat, die hem automatische aan of uit schakelt.

HomEvap – uw partner voor optimaal comfort

De in Nederland ontwikkelde en geproduceerde HomEvap luchtbevochtiger is een ideale keuze voor het realiseren van een comfortabel en gezond binnenklimaat. Dankzij de geavanceerde technologie zorgt HomEvap voor een nauwkeurige en constante bevochtiging. De veiligheid is gegarandeerd, omdat het is uitgerust met een legionellafilter, die legionellabesmetting voorkomt. Verder heeft de WTW voldoende luchtvolume om de capaciteit van de luchtvochtigheid te verbeteren.

HomEvap levert 2 modellen met diverse capaciteiten. Hierdoor is het altijd mogelijk om de bevochtiger achteraf op een WTW (balans) ventilatiesysteem te plaatsen:

  • HomEvap Horizontal voor de horizontale luchtstroom, dus kanalen zijn evenwijdig aan het plafond of vloer gemonteerd.
  • HomEvap Vertical voor de verticale luchtstroom, dus plaatsing kan direct op de WTW of in het kanaal dat verticaal gemonteerd is. Dat maakt de installatie en het onderhoud eenvoudiger.

HomEvap heeft ook een Standalone uitvoering. Hiermee kunnen we woningen zonder WTW en kantoren met verlaagde plafonds of opslagruimtes en archieven voorzien van de juiste luchtvochtigheid. De Standalone Horizontal is al een aantal jaren beschikbaar. De Standalone Vertical komt volgend jaar op de markt.

Ook voor de combinatie lucht bevochtigen en koelen hebben wij een goede oplossing. Zodat je het hele jaar een gezond binnenklimaat kunt creëren.

De bevochtigingscapaciteit is mede afhankelijk van het luchtvolume en de temperatuur van de lucht; De maximale luchthoeveelheid bedraagt bij de Horizontal 500m3/u bij de Vertical 750m3/u. De capaciteit varieert daardoor tussen 0,5l/u tot 2,5l/u. De capaciteit kan verhoogd worden door het toevoegen van een geïntegreerde preheater in 2 verschillende capaciteiten: 0,75kW of 1,5kW.

sl_SISlovenščina